در این قسمت ، آمار خرابی موتورها در برنامه های آفرود را ارائه خواهیم کرد و به نحوه برطرف کردن ایراد ها و مشکلات فنی می پردازیم .
در ضمن اگر شما هم به مشکلی بر خوردید که نیاز هست دوستانتون هم بدونن میتونید پایین همین صفحه توی قسمت نظرات باهاشون به اشتراک بزارید !
ماجراجویی در دل طبیعت ، جایی که دسترسی به هیچ امکاناتی نیست ، مستلزم رعایت موارد زیادی ، از جمله سلامت فنی موتور هاست . بسیاری از خرابی ها ، صرف نظر از نوع و مدل موتور سیکلت ، بین همه ی آنها مشترک است . در نتیجه راهکار ها هم در آنها مشترک میباشد.
شکستن دسته های ترمز و کلاچ ، پنچری ، پاره شدن زنجیر ، جوش آوردن و اشکال در سیستم برق ، رایج ترین مواردیست که به تک تک آنها خواهیم پرداخت.
سایر موارد خاصی که به ندرت اتفاق افتاده هم ذکر خواهد شد.
جهت خرید لاستیک و تیوپ کراسی اینجا را کلیک کنید .
شکستن دسته های ترمز و کلاچ

کرپی های کلاچ و ترمز بر روی فرمان را تا اندازه ای سفت کنید که در اثر زمین خوردن، به جای شکستن دسته ها، کرپی بچرخد.در رشته کراس،بستن هند گارد بخاطر حفظ ایمنی مچ و جلوگیری از گیر کردن دست،رایج نیست.در نتیجه تنها راه جلوگیری از آسیب دیدن موتور و باز ماندن از ادامه مسیر،آزاد گزاشتن کرپی(یا همان قلوه) های کلاچ و ترمز است.
از هند گارد استفاده کنید.امروزه در بازار،انواع هند گارد های مرغوب با برند های معتبر وجود دارند.در موتور های حرفه ای،کتی(دسته) ترمز و کلاچ قیمت زیادی دارند که با استفاده از هند گارد از شکستن آنها جلوگیری میشود.همچنین هندگارد به مقدار زیادی از پمپ ترمز و کلاچ نیز محافظت میکند.
اکثر دسته ترمز و کلاچ های حرفه ای،در یک سوم بیرونی،دارای نوعی پرفراژ هستند.شیار کوچکی که باعث میشود در اثر برخورد،دسته از انتها شکسته نشود و یا خم شود،ولی قابل استفاده باشد.اگر هند گارد ندارید،میتوانید روی کتی های موتورتان با تیغ اره در قسمت انتهایی شیاری ایجاد کنید.
لازم است قبل از حرکت،حتما در حالت آزمایشی کتی های یدکی خود را روی موتور نصب کرده و از درست کار کردن آنها اطمینان داشته باشید.
در آخر،برای ترمیم کتی شکسته در صورتی که دسته از انتها نشکسته باشد،میتوانید از اهرم کمکی استفاده کنید.حلقه ی یک آچار رینگی را داخل قسمت شکسته کنید و با چسب برق یا بست کمربندی آنرا ثابت کنید.
- کتی یا دسته ترمز Brake lever
- کتی یا دسته کلاچ Clutch lever
- زنجیر Chain
- خورشیدی یا طبق Sprocket
بریدن سیم گاز یا کلاچ

اولین مرحله پیشگیری میباشد که شامل :
– گریس نرم داخل سیمهای گاز و کلاچ سالی یک مرتبه یا حدودا 50 هزار کیلومتر (مراجعه به دفترچه سرویس ) .
– روغن کاری اهرمها و محل اتصالات . سیم گاز و کلاچ معمولا بر اثر سایش و کشش ناگهانی صدمه و بریده میشوند ، در صورت بروز چنین اتفاقی میتوانید با استفاده از روشهای زیر خودتان را به مقصد برسانید :
– معمولا سیمهای گاز رفت و برگشتی هستند . در صورت بریده شدن یکی ، با جابه جاکردن محل دومی میتوانید به مسیر ادامه دهید .
– بسته اتصال سیم بکسل در جعبه آچار همراه داشته باشید . در اینصورت میتوانید خیلی سریع محل بریدگی دو سر سیم را محکم بهم متصل نمایید .
– استفاده از نخهای محکم همانند بند کفش ، نخهای بسته بندی کارتن و جعبه های شیرینی به محل اتصال یک سر کابل .
در صورت نداشتن هیچ کدام از موارد ذکر شده اگر سیم کلاچ برید ، میتوانید با خلاص کردن موتور را به جلو حرکت دهید و دنده یک بزنید و سپس به حرکت ادامه دهید .
اگر سیم گاز برید ، دور آرام کاربراتور را افزایش دهید (در موتورهای کاربراتوری) و به حرکت ادامه دهید .
پاره شدن زنجیر
در صورتی که زنجیر طبق دفترچه ها سرویس و نگهداری شود،عمری طولانی دارد.مهم ترین عاملی که باعث پارگی زنجیر میشود،تنظیم اشتباه هست.که در موتور های پر قدرت به مراتب مهمتر هست.
به طور کلی،زنجیر ها به دو شکل اورینگ دار و معمولی وجود دارند.بعد از هر برنامه،در روش های قدیمی،شستشو با آب،سپس حلالی مثل نفت یا گازوییل انجام میشود.شستشو با بنزین و تینر، به اورینگ ها آسیب وارد میکند.روش راحت تر،استفاده از اسپری های مخصوص زنجیر،بعد از کارواش هست.توجه داشته باشید که خشک بودن زنجیر،علاوه بر ایجاد سر و صدا،باعث گشاد شدن زنجیر و خوردگی بوش های میانی،و از بین رفتن دنده خورشیدی ها(طبق عقب و جلو) میشود.همچنین در اثر خشک بودن، ممکن است یکی از دانه های زنجیر حول بوش میانی خود چرخش نکند و باعث پارگی شود.
تنظیم زنجیر را جدی بگیرید.شل بودن زنجیر،علاوه بر پایین آوردن کیفیت سواری،و ایجاد صدای اضافی،در اثر ایجاد تنش(تقه زدن) باعث خرابی خورشیدی ها،و گشاد شدن زنجیر میشود.سفت بودن زنجیر،باعث خوردگی دنده ها و سایش زنجیر میشود.همچنین هنگام پرش،یا بازی کمک ها،منجر به پاره شدن آن میگردد.همیشه از زنجیر های مرغوب و مارک های معتبر استفاده کنید.اطمینان داشته باشید که از نظر اقتصادی هم به صرفه هست.
زنجیر را بعد از شستشو و روغن کاری تنظیم کنید.اگر در حالت خشک بودن تنظیم کنید،بعد از روغن کاری،به دلیل آزاد حرکت کردن دانه ها،تنظیم به هم می خورد.
برای اطمینان از سلامت زنجیر،ابتدا ظاهر آن را بررسی نمایید.تک تک بوش ها را چک کنید و مطمءن شوید همه ی آنها در جای خود قرار داشته باشند.روی خورشیدی عقب،حرکت عرضی زنجیر را چک کرده و با دست سعی کنید آنرا از خورشیدی دور کنید.اگر فاصله افتاد،زنجیر شما خراب شده.همچنین،پیش از اینکه رگلاژ چرخ شما برای سفتی زنجیر به انتها برسد،به فکر تعویض آن باشید.
قفل زنجیر در جهت صحیح نصب شود.وقتی قفل بالای خورشیدی عقب قرار دارد،دهانه آن سمت جلوی موتور باشد.قفل باید آزاد باشد و تحت فشار نباشد.میتوانید قفل زنجیر یدکی که قبلا روی زنجیرتان تست کرده اید را روی پره های چرخ نصب کنید تا همیشه همراهتان باشد.
اگر زنجیر گشاد شد،از کم کردن دانه خودداری نمایید.تعداد دانه ها،متناسب با تعداد دنده های خورشیدی ها انتخاب میشود.تغییر این تعداد،باعث میشود زنجیر کاملا روی دنده ها قرار نگیرد و به آنها آسیب برسد.
قفل زنجیر در جهت صحیح نصب شود.وقتی قفل بالای خورشیدی عقب قرار دارد،دهانه آن سمت جلوی موتور باشد.قفل باید آزاد باشد و تحت فشار نباشد.میتوانید قفل زنجیر یدکی که قبلا روی زنجیرتان تست کرده اید را روی پره های چرخ نصب کنید تا همیشه همراهتان باشد.
اگر زنجیر گشاد شد،از کم کردن دانه خودداری نمایید.تعداد دانه ها،متناسب با تعداد دنده های خورشیدی ها انتخاب میشود.تغییر این تعداد،باعث میشود زنجیر کاملا روی دنده ها قرار نگیرد و به آنها آسیب برسد.
- زنجیر Chain
- قفل زنجیر Chain lock
سوراخ شدن رادیاتور

رادیاتور معمولا بر اثر زمین خوردن و ضربه شدید سوراخ میشود و عملا ادامه مسیر بدون آب رادیاتور غیرممکن میباشد . اولین مرحله پیشگیری است که شامل موارد زیر میباشد :
– نصب محافظ رادیاتور که برای اکثر موتورسیکلتها موجود میباشد و ضربه هایی که از بغل وارد میشود را تحمل میکند .
– فلاپ روی باک جهت محافظت از رادیاتور میباشد . در صورت شکستگی سریعا تعویض گردد .
– فلاپهای پره ایی جلوی رادیاتور علاوه بر فشرده سازی هوا از برخورد مستقیم سنگین از وسیله نقلیه جلویی به رادیاتور محافظت میکند .
در صورت سوراخ شدن از چندین روش میتوانید نشتی را کنترل یا مسدود نمائید :
– استفاده از چسب آلومینیوم که در قسمت (شکستگی پوسته انجین موتور) طریقه مصرف ذکر شده است .
– پاشیدن جوش شیرین در محل سوراخ و زدن چسب قطره ایی .
– ترکیب خاکستر با چسب دوقلو .
– استفاده از آدامس جویده شده در محل سوراخ .
– اضافه کردن 100 گرم زردچوبه به آب رادیاتور (که در مرحله آخر توصیه میشود) .
اگر هیچ کدام از این موارد را همراه نداشتید ، صبر نمایید موتور کاملا خنک شود ، سپس روشن کنید و سریع تا آخرین دنده مسافتی را طی کنید و مجدد خاموش کنید . تامل کنید تا انجین سرد گردد ، تا به محل مناسب برسید .
در صورت شکستگی بست شلنگ رادیاتور ، میتوانید سیم مفتول را بصورت دو رشته کنار هم کرده و دور شلنگ به محل اتصال محکم کنید .
توجه : در زمان گرم بودن موتور از دست زدن به شلنگ رادیاتور و بستها یا باز کردن درب رادیاتور پرهیز کنید .
شکستگی پوسته انجین
شکستگی پوسته انجین موتور( از قبیل درب کلاج ، درب برق و…)
یکی از مواردی که براثر ضربه خوردن سنگ ، یا زمین خوردن موتورسیکلت ایجاد میشود ، سوراخ شدن یا شکستگی درب برق یا درب کلاج موتور میباشد که باعث نشتی روغن میشود و ادامه مسیر را غیر ممکن میسازد .
اولین مرحله پیشگری است که شامل موارد زیر میباشد :
– استفده از سینی فلزی محافظ انجین که دارای لبه خارجی باشد تا حد بسیار زیادی از ضربه خوردن و آسیب جلوگیری می نماید .
– استفاده از محافظهای مخصوص درب برق یا کلاج و در صورت عدم امکان ، چسباندن پلاستیک ضخیم صنعتی توسط چسب مزدا به درب برق و درب کلاج .
روشهای ترمیم :
– چسب آلومینیوم : بهترین روش ترمیم میباشد که نحوه استفاده ، در پایین ذکر شده است .
– چسب دوقلو .
– چسب 1،2،3 : پارچه های تور مانند همانند باند و … را به چسب آغشته نموده در محل گذاشته واسپری نمایید .
– آدامس جویده شده : در صورت کوچک بودن آسیب .
اما روش استفاده از چسب آلومینیم جهت ترمیم شکستگی، ترک یا سوراخ شدن پوسته موتور :
ابتدا در صورت امکان پوسته انجین را باز کنید (درب برق ، کلاج و…) و محفظه داخل را از براده های خرد شده تمیز نمایید ، سپس محل مورد نظر را توسط بنزین ( استون در صورت امکان ) کاملا تمیز و خشک نمایید . محل شکستگی و کمی از اطرافش را توسط سمباده ( سنگ یا هر شی تیزی ) خراش دهید ، دستان خود را از هر گونه چربی و آلودگی پاک نمایید ، سپس قسمتی از چسب آلومینیوم را جدا نموده و چند دقیقه خمیر را فشرده و ورز دهید ، سپس لایه نازکی بر روی ترک و اطرافش بکشید ، پس از نیم ساعت خشک شده و میتوانید به مسیر ادامه دهید .
بیشترین چسبندگی پس از 24 ساعت ایجاد میشود و قابل سمباده زدن و همسطح شدن با سطح مورد نظر را است .

پنچر ورفع پنچری در آفرود

هر چند رعایت نکاتی مانند تعویض بموقع لاستیک ها ، توجه به تاریخ انقضا لاستیک و تیوپ، استفاده از مارک های معتبر و با کیفیت ، تنظیم صحیح فشار باد و ریم لاک ، احتمال پنچر کردن را کاهش میدهد ، با این حال همواره باید برای مقابله با پنچری آماده بود .
در بیشتر موارد ، پنچر شدن ، به علت تا شدن تیوپ و گیر کردن آن بین طوقه و لبه لاستیک ، یا گاز گرفته شدن تیوپ اتفاق می افتد . همچنین در موتور هایی که ریم لاک ندارند ، بریدن والو تیوپ هم شایع هست . هر چه باد لاستیک کمتر باشد ، احتمال بریدن والو بیشتر هست . همچنین ، گاهی اوقات ، در اثر شکستن پره های چرخ(spoke) ممکن است چرخ پنچر شود.
همواره لوازم زیر را در آفرود به همراه داشته باشید:
تیوپ عقب و جلویی که قبلا سایز و سلامت آنرا چک کرده اید،
نوار دور طوقه ، یا تیوپ مستعمل ، یا چسب برق،
دو عدد تای لیور سایز متوسط ،
اسپری پنچری،
کرمک والو،
تلمبه،
چسب و وصله ی پنچرگیری،
آچار های مناسب برای باز کردن چرخ،
پیچ گوشتی برای باز کردن دهانه لنت های ترمز
اسپری پنچری مرغوب و با تاریخ مصرف تهیه کنید ، اسپری پنچری در مواقعی که تیوپ سوراخ ریزی داشته باشد موثر واقع میشود . برای استفاده،چرخ را از زمین جدا کنید تا وزنی روی آن نباشد.به دستور العمل روی قوطی توجه کنید.در بعضی مدل ها،ذکر شده که بعد از اسپری کردن،چند دقیقه با سرعت کم حرکت کنید تا فوم تزریق شده کاملا داخل تیوپ حرکت کند و سفت شود،سپس با تلمبه چرخ را باد کنید.اسپری را سر و ته بگیرید تا مواد داخل آن منتقل شود.
اگر مجبور به تعویض تیوپ شدید،فراموش نکنید داخل لاستیک،و سطح داخلی طوقه را کنترل کنید،تا اگر شی برنده یا برجستگی وجود داشت،تیوپ یدکی از بین نرود.همچنین اگر نوار دور طوقه آسیب دیده،آنرا با چسب برق،یا برشی از تیوپ قبلی جایگزین کنید تا پیچ ته پره ها تیوپ را سوراخ نکند.
برای خارج کردن تیوپ،چرخ را از سمت دیسک ترمز روی زمین نخوابانید.
قبل از جا زدن تیوپ،آنرا به مقدار خیلی کم باد کنید.
اگر ریم های موتورتان رنگی هست،قبل از استفاده از تالیور،حتما دور ریم را خیس و روان کنید تا از خط افتادن آن توسط تالیور جلوگیری شود.
با قرار دادن چند قطعه سنگ بزرگ زیر سینی موتور،استند بسازید تا چرخ را براحتی باز و بسته کنید.
از آب یا مایع دست/ظرف شویی استفاده کنید.از چرب کردن دور طوقه با روغن خود داری کنید.چرخش لاستیک بدور ریم، مساویست با پارگی تیوپ.
هنگام جا زدن تیوپ،گاز گرفته شدن آن توسط تالیور،بسیار شایع است.حتما از قبل،در پارکینگ،جا زدن تیوپ را تمرین کنید.تجربه به شما کمک زیادی میکند.
بعد از جا انداختن لاستیک،آنرا چند بار روی زمین بکوبید،تا لاستیک و تیوپ در جای خود قرار بگیرند.چرخ را کمی باد کنیذ،ریم لاک را سفت کنید،و سپس میزان باد را تا اندازه نهایی پر کنید.
نکته بسیار مهم : تیوپ قبلی را در طبیعت رها نکنید.